Overslaan naar content

Geschiedenis

Tijdlijn

1825: Hoe het allemaal begon

Op 15 januari 1825 werd Nicolaas van der Valk, de vader van oprichter Martinus, geboren in Voorburg. Hij werd een landarbeider die hard moest werken voor zijn geld. In 1855 trouwde hij met Amalia Wassenaar, de eerste van zijn twee vrouwen, met wie hij uiteindelijk 14 kinderen kreeg. Toen zij in 1874 overleed, hertrouwde Nicolaas met Elisabeth Groenewegen, met wie hij nog 10 kinderen kreeg.

1825: de oorsprong

Op 15 januari 1825 wordt Nicolaas van der Valk geboren in Voorburg. Hij groeit op tot een hardwerkende landarbeider. In 1855 trouwt hij met Amalia Wassenaar, met wie hij 14 kinderen krijgt. Na haar overlijden in 1874 hertrouwt hij met Elisabeth Groenewegen, samen krijgen zij nog 10 kinderen.

1862: Aankoop De Gouden Leeuw

Nicolaas koopt boerderij De Gouden Leeuw in Voorschoten. Hij breidt deze uit met een café aan de drukke weg tussen Leiden en Den Haag. Dit blijkt een gouden greep: De Gouden Leeuw wordt al snel een begrip in de regio.

De Gouden Leeuw in Voorschoten

1895: geboorte van martinus

Op 13 juli 1895 wordt Martinus van der Valk, de jongste zoon van Nicolaas, geboren. Hij trouwt in 1921 met Rie Mulder, en samen krijgen zij 11 kinderen.

1902: overlijden nicolaas

Nicolaas overlijdt op 77-jarige leeftijd. Zijn vrouw Elisabeth erft De Gouden Leeuw en runt deze samen met haar zus.

1920: start van de slagerij

Martinus begint een eigen slagerij aan de Voorstraat in Voorschoten. Hij slacht zijn eigen vee en verkoopt het vlees zelf, zijn ondernemerschap begint vorm te krijgen.

1929: overname café De Gouden Leeuw

Martinus koopt het café van zijn moeder. Terwijl hij de autohandel drijft, runt zijn vrouw Rie het café. Onderweg mist Martinus het huiselijke eten, wat het idee oplevert: mensen moeten bij De Gouden Leeuw net zo lekker kunnen eten als thuis.

1939: start familiebedrijf van der valk

Vanwege de verbreding van de Veurseweg moet het oude café wijken. Martinus bouwt een nieuwe horecagelegenheid met acht hotelkamers. Dit wordt gezien als de officiële start van het familiebedrijf Van der Valk.

1942–1945: Oorlogsjaren

Tijdens de oorlog nemen de Duitsers De Gouden Leeuw in. De familie vlucht naar Stompwijk. Na Dolle Dinsdag in 1944 keren ze terug. De Gouden Leeuw is uitgewoond en moet opnieuw worden opgebouwd.

1946: Eerste zaak voor de kinderen

Martinus koopt voor zijn dochter Bep en schoonzoon Jaap Zeeuw van der Laan een horecazaak in Durgerdam. Daarmee start de traditie: elke zoon of dochter krijgt een eigen zaak.

1956: Het logo

De toekan is geen valk vanwege historische en symbolische redenen. Na de Tweede Wereldoorlog wilde de familie afstand nemen van roofvogel-symboliek, die door de nazi's werd gebruikt, waarbij de adelaar een prominente rol speelde. De kleurrijke toekan paste beter bij de gewenste uitstraling. Daarnaast speelde de overname van vogelpark Avifauna in de jaren 50, waar de toekan het logo was, een belangrijke rol in de keuze voor dit symbool.

Gerrit van der Valk: “Een gezellig beest. Dat past veel beter bij ons.”

1958: Internationale stap en motels

Het eerste Van der Valk hotel in België opent: Hotel Dennenhof in Brasschaat. Zoon Gerrit introduceert het motelconcept: slapen langs de snelweg. Hotel Nuland wordt het eerste motel dat de familie zelf bouwt.

De Gouden Leeuw in Voorschoten

1969 : Overlijden Martinus

Martinus van der Valk overlijdt op 74-jarige leeftijd. Het familiebedrijf telt op dat moment 16 hotels.

1980–1995: Groei en opvolging

In deze periode groeit het aantal hotels snel. Zonen Arie en Gerrit nemen een steeds grotere rol op zich.

1995: Nieuwe generatie en splitsing

Het bedrijf wordt gereorganiseerd en de dagelijkse leiding gaat over op de volgende generatie. Het bedrijf wordt ook opgesplitst in negen familiestaken.

2000: Franchiseorganisatie

Van der Valk wordt een franchiseorganisatie. Voorwaarde: iedere franchisehouder is een afstammeling van Martinus van der Valk.

2011: Valk Exclusief

Hotels onder de staken Voorschoten en Matser gaan verder onder de naam Valk Exclusief. De Valk Exclusief hotels staan niet op onze stagewebsite, omdat deze hotels dit op hotelniveau regelen.

Heden: groei

Op dit moment telt Van der Valk Verrast meer dan 75 hotels in Nederland en daarbuiten, en het groeit nog steeds.

Generaties: de familie

Eerste generatie: Nicolaas & Elisabeth van der Valk

Kregen 24 kinderen. Kochten in 1862 in Voorschoten de boederij de Gouden Leeuw en het eerste cafeetje werd geopend.

Tweede generatie: Martinus & Rie van der Valk

Martinus had een neus voor de handel en bedacht dat je meer geld kon verdienen door het vee zelf te slachten. In 1929 neemt hij de boerderij met café over en breidde het uit met een speeltuin. Op zijn 25ste was hij dus boer, café-uitbater en slager en later rolde hij ook nog in de autohandel.  Deze diverse handels waren allen cruciaal voor het ontstaan van de Valk-keten van vandaag. In bijna alle valkzaken vindt u de portretten van Martinus & Rie terug.

Derde Generatie

Bep (oudste dochter van Martinus en Rie) verhuisde in 1946 naar Durgerdam, waar Martinus de uitspanning in de rode pannenbuurt voor haar kocht. In 1948 wordt de Haagsche Schouw gekocht voor Riet.

De Bijhorst was bestemd voor Ina die in 1949 werd aangekocht. Bij de uitbreiding traden de broers Arie en Gerrit steeds meer op de voorgrond. Arie had doorgeleerd en werd de financiële man, terwijl Gerrit net als zijn vader van alles aankocht. Tien jaar voor Martinus zijn dood waren al zijn kinderen onder de pannen.

Vierde Generatie

In 1995 vindt de uiteindelijke overgang plaats tussen twee generaties. Gerrit en Arie trekken zich formeel terug uit de dagelijkse leiding en de kleinkinderen van Martinus kregen het nu voor het zeggen.

De vierde generatie ging stug door met het uitbreiden van het aantal toeleveringsbedrijven. Van slagerij tot bouwbedrijf, alles wat maar eningzins met het opzetten en exploiteren van restaurants en motels te maken heeft, trokken de Valken naar zich toe.

Zes personen uit de vierde generatie vertellen in de televisieserie Jonge Valken wat er allemaal komt kijken bij het runnen van een Van der Valk Hotel. Je kunt deze serie kijken via deze link!

Vijfde Generatie

De jonge Valken zijn goed opgeleid en (zo mogelijk) nog eigenzinniger dan hun ouders. Ze experimenteren met nieuwe culinaire concepten en hebben een eigen visie op de toekomst van de horeca.